Email-giris

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nce düzenlenen Kastamonu Tabiat Turizmi Sempozyumu’nun son gününde iş insanları “Kastamonu’da Tabiat Turizmi Yatırımları” başlıklı bir panelde bir araya geldiler. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen’in moderatörlüğünde gerçekleşen panel büyük ilgi gördü.

ASÜER Yatırım ve Danışmanlık A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aydoğan Süer, Led City Limited Şirketi Mimarı Celal Güler ve Abana Tatilya Resort sahibi işinsanı Muharrem Sıvar’ın katılımyla gerçekleşen panel bir forum tadında gerçekleşti.

Turizm Fakültesi Dekanı Dr. Sökmen’in katılımcılara yönelttiği ilk soru kendilerini ve temsil ettikleri yatırımın boyutlarını tanıtması biçimindeydi. Dr. Sökmen ilk sözü Dr. Aydoğan Süer’e verdi.

Dr. Süer sözlerine Kastamonu’yla tanışma hikâyesini anlatarak başladı. Sonrasında ise kendini ve yatırımlarını anlattı. Dr. Süer’in paneli izleyen gençlere bir çok öğütte bulunduğu anlatıda rutubetli bir gecekondudan kendisine ait firmaların yanı sıra Türkiye’nin güçlü holdinglerinden birinin iki önemli şirketinin Chief Executive Officer (CEO)’luğuna giden yaşam serüveni büyük ilgi gördü.

Dr. Süer Kastamonu’nun Abana ve Pınarbaşı ilçelerine Tabiat Turizmi Yatırımları yaptıklarını ifade etti. Özellikle Abana yatırımının son yıllarda gündeme giren “karma” bir yatırım olduğunu söyledi. Yüz dönümlük bir araziye etap etap yapılacak olan yatırımın ilk ayağının 126 odalı olacağı, gastronomik unsurlarıyla birlikte yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlanacağı ifade edildi. Dr. Süer bu etabın konuk profilinin B + ve A olmasını ve konukların yurt dışından gelmesinin planlandığını söyledi. Arazinin 30 ila 40 dönümlük bir bölümüne C segmenti konuklara yönelik tesisler yapılacağını anlatan Süer, 10 dönüme ise Hacıveli Mesire Alanı inşa edileceğini ve Abana Halkına hizmet edeceğini vurguladı. Projenin tamamlandığında 300 kişiye doğrudan istihdam sağlayacağı öğrenildi. Dr. Süer ayrıca Pınarbaşı ilçesine yapmayı planladıkları yatırımın ise 300 yataklı bir konaklama tesisi olacağını belirtti.

Dr. Sökmen, Dr. Süer’in ardından sözü Celal Güler’e verdi. Güler, Tosya’nın Dipsiz Göl Mevkiine yapmakta oldukları turizm tesisinin ekonomik bir beklenti sonucu oluşmadığını söyledi. Doğa harikası bir coğrafyada çok kötü bir durumda devraldıkları ağırlama işletmesini rol model bir tesise dönüştürme isteğinin önde olduğu ifade edildi. Güler 2 milyon ABD Doları olarak planlanan yatırımın bitmek üzere olduğunu ve yaklaşık 1,5 milyonunun harcandığını sözlerin ekledi. Güler konuk profiliyle ilgili soruya ise en üst kademeden vahşi doğada tatil yapmak isteyen tüm tüketicileri ağırlamayı hedeflediklerini söyledi. Güler yaklaşık 100 ila 150 kişiye doğrudan istihdam sağlayacaklarını sözlerine ekledi. Güler bununla birlikte konukların yeme içme gereksinimlerinin çevredeki köy ve çiftliklerden sağlamayı hedeflediklerini, bu davranışın üç ila dört bin kişiye dolaylı ve uyarılmış istihdam etkisi yaratması beklediklerini sözlerine ekledi.

Dr. Sökmen üçüncü olarak Abana Tatilya Resort Hotel yatırımcısı işinsanı Muharrem Sıvar’a söz verdi. Sıvar, yatırımının üç yıldızlı 60 oda, 120 yataklı bir turistik ağırlama tesisi olduğunu söyledi. Ayrıca Batı Karadeniz’in en geniş aqua parkına da sahip olduklarını sözlerine ekledi. Bu duruma gelmelerinin hiç de kolay olmadığını söyleyen Sıvar, inşaat sürecinin tanıtım sürecinin çok zahmetli olduğunu, ancak günümüzde haklı bir üne sahip bir işletmeye sahip olduklarını vurguladı. Ağırladıkları konuk profilinin yerli turistler olduğunu söyleyen Sıvar, şaşırtıcı olanın günümüzden 30 yıl önce Abana’ya yabancı konukların da geldiğini, günümüzde bunu yeniden sağlamak zorunda olduklarını sözlerine ekledi. Sezonda yaklaşık 100 kişiye doğrudan istihdam sağladıklarını ifade eden Sıvar, kışın bu sayının 20’ye düştüğünü ve para kazanmadan ziyade oteli açık tutarak doğrudan ve dolaylı istihdam sağlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İzleyicilerin katkı ve sorularının ardından panel sona erdi.