Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz 2018-2019 eğitim yılında Turizm Fakültesi bünyesinde açılarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları, turizm ve yiyecek-içecek sektöründe küresel anlamda popülaritesini koruyan, sürekli değişim ve gelişim içinde olan bir alandır. Bu doğrultuda bölümümüzde, değişen çevresel koşulları, tüketici istek ve beklentileri, öğrencilerimizin sektörün farklı alanlarında ihtiyaç duyabileceği teorik ve pratik bilgiler dikkate alınarak lisans düzeyinde verilecek dersler dinamik bir bakış açısı ile özenle belirlenmekte, Toplam Kalite felsefesi doğrultusunda sürekli yenileme ve iyileştirme bilinciyle de gereksinimler doğrultusunda revize edilmektedir. Öğrencilerimize, Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, Pazarlama, Temel Mutfak Kültürü, Gıda Güvenliği ve Hijyen, Servis ve Sunum Teknikleri, Maliyet Kontrolü gibi temel derslerin yanı sıra Türk ve Dünya Mutfakları, Unlu Mamuller, Çikolata Üretim Teknikleri, Butik Pastacılık, Artisan Pastacılık gibi özellikli konularda teorik bilgiler edineceği ve uygulamalarla beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri bir eğitim ortamı sunmaktayız. Öğrencilerimiz edindiği tüm bu teorik ve pratik beceriler ile meslek hayatlarına hazır olarak mezun olacaklardır. Kalite ve sorumluluk bilinciyle yürüttüğümüz eğitim ve öğretim faaliyetlerimizde, fakültemiz kadrosunda yer alan 2 Profesör, 6 Doçent, 6 Dr. Öğr. Üyesi, 3 Dr. Arş. Gör., 5 Arş. Gör. ve 2 Öğr. Görevlisinin yanı sıra hem üniversitemiz, hem de sektörümüzün konusunda uzman profesyonelleri ve öğretim elemanları ile öğrencilerimize hizmet vermekteyiz.

Misyonumuz:

Fakültemizin Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü,  mesleki etik ilke ve kurallara uyan, din, dil, cinsiyet ve ırk ayrımı gözetmeksizin takım çalışması bilinciyle mesleğini icra eden, Türk ve dünya mutfaklarına hâkim, özellikli mesleki beceriler edinmiş, Türk mutfak kültürüne sahip çıkan, edindiği bilgi ve becerileri Türk mutfak kültürünün gelişmesinde ve tanıtılmasında kullanan, nitelikli, analitik düşünme beceresi edinmiş, çevresine duyarlı, sosyal sorumluluk sahibi gastronomi uzmanları ve şef adaylarını sektöre kazandırmaktır.

Vizyonumuz:

Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitiminde, sektörün en çok tercih edilen mezunlarına sahip, eğitim kalitesi ile Türkiye ve Avrupa’da örnek edinilen bir marka olmak.

Değerlerimiz:

Üniversitemiz kalite politikası ile eşgüdümlü olarak;

Misyon ve vizyonunu gerçekleştirirken liyakat ve adalet esaslarına göre hareket eder.

Düşünce ve ifade özgürlüğüne önem verir.

Faaliyetlerine bilimsellik ve çağdaşlık yön verir.

Birimlerinde kalite sistemlerini oluşturarak, güvenirliğini ortaya koyar.

Tüm iş ve işlemlerinde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkesini temel alır.

Tüm paydaşlarının her alanda yönetim süreçlerine aktif katılımcılığına önem verir.

Girişimcilik faaliyetlerini destekler.

Donanımlı bireyler yetiştirmek için öğrenci odaklı bir yaklaşım izler.

Her türlü iş ve işlemlerinde etik değerlere bağlıdır.

Milli ve manevi değerlere bağlı nesiller yetiştirir.

Mezunlarımızın Çalışma Alanları:

Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra; otel, lokanta ve ikram hizmetleri sektöründe; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, demi şefi, komi vb. rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb. kadrolarda çalışabilen, yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi, gastronomi uzmanı olarak çalışabilmektedirler. Dileyen öğrencilerimiz, gereken şartları sağladıkları takdirde bölümümüz Yüksek Lisans programına da devam edebilir ve akademik kariyer imkânına da sahip olabilirler.

Mezuniyet Koşulları:

8 yarı yıllık eğitim sonucunda belirlenen en az 240 AKTS kredilik zorunlu ve seçmeli dersler ile 30 iş günü Kastamonu’da olmak üzere 92 iş günü zorunlu stajını başarıyla tamamlamış olmak.

Öğrencilerimizin staj yapabilecekleri işletmelere ve şartlara ilişkin detaylara ulaşmak için bağlantıya tıklayınız. https://turizm.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/dokumanlar/staj Aynı zamanda bölüm öğrencileri fakülte içerisinde hizmet veren Parlayan Yıldız Konukevi ve Kastamonu Şehir Merkezinde yer alan ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi olarak bilinen Yücebıyıklar Konağı’nın servis ve mutfak bölümünde stajlarını tamamlayabilirler.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. Çerez politikamıza buradan ulaşabilirsiniz. KVKK detayları için KVKK Menümüzü ziyaret edebilirsiniz.